Lydregulering i Holmestrand bibliotek ga god omtale i Jarsberg avis

Jarlsberg avis bilde 2

I forbindelse med vårt oppdrag for Holmestrand Bibliotek, var Jarlsberg Avis på plass for å lage reportasje.

For de som ikke abonnerer, har vi vært så heldige å få tillatelse til å gjenngi artikkelen:
Tekst og foto av Magnus Franer-Erlingsen / Jarlsberg Avis

EKKODEMPING: Fredrik Lerdahl og Espen Thoresen fra Norsk Akustikksenter har sørget for bedre lydforhold for Tone Kjelling og de andre som jobber i eller bruker biblioteket.

 

Nå kan de ansatte i skranken lettere høre hva du sier til dem

 

HOLMESTRAND: Lyd er et spesielt fenomen. Det har bibliotekarene merket i sommer.

“Kirkeklang” i bystyresalen og kjøkkenstøy i skranken har irritert brukere og ansatte på biblioteket. Men nå skal problemene være i ferd med å forsvinne.

– Jeg har hørt alt de kaféansatte har sagt på kjøkkenet, men ikke hva som blir sagt her i skranken, sier bibliotekar Tone Kjelling. Også diverse maskiner i kafeen skal ha bidratt til støynivået.

Irritasjonsmoment
Både ansatte og besøkende har opplevd akustikken i deler av biblioteket som problematisk, forklarer biblioteksjef Berit Borgen.
– Det har vært for mye lyd, ikke minst i multirommet, der de politiske møtene nå avholdes. Det var for så vidt ikke uventet at det ville bli akustikkutfordringer i et så stort rom, som tar opp mye lyd.
– Men dette var i ferd med å bli et irritasjonsmoment, så det var bare å kaste seg over det, sier Borgen.

Derfor kom Fredrik Lerdahl og Espen Thoresen fra Norsk Akustikksenter til biblioteket torsdag, «bevæpnet» med intet mindre enn 27 esker fullstappet med lyddempende plater. Fredag var de ferdige med første del av oppdraget.

– Vi har målt etterklang og støy i lokalet, og resultatene er langt over kravene som Arbeidstilsynet stiller til arbeidsmiljø. Det er ingen tvil om at det har vært veldig krevende å sitte i skranken. Men det får vi ordnet opp i nå, forklarer Thoresen.

 

LYDABSORBERENDE: Slik ser platene ut. Her fra multirommet, der blant annet bystyremøtene foregår. Foto: Magnus Franer-Erlingsen

 

Har hatt effekt
Nå dekker de hvite – og nokså anonyme – lyddempende platene store deler av takene og øvre deler av veggene. Platene absorberer lydbølger og forhindrer den fra å slå tilbake som et ekko, forklarer Lerdahl og Thoresen. Og det har hatt effekt.
– I multirommet var det mellom halvannet og to sekunders ekko – det kan sammenlignes med lydforholdene i gamle kirker. Forskjellen er jo at det i kirker var meningen med stor romklang. Men nå er nesten all romklangen borte herfra, sier Thoresen og demonstrerer.

På avisens utsendte minner lydforholdene nå som i et radiostudio – med andre ord, lite forstyrrende ekko.
– I foajeen målte vi ekkoet til 1,12 sekunder. Det er nå nede i 0,87 sekunder. Men vi skal komme tilbake med andre typer plater – ovale «flåter» som henger fra taket, og da skal ekkoet ytterligere ned også i foajeen, sier de.
– Jeg merker med én gang at det er blitt mindre lyd, bekrefter Tone Kjelling i skranken.

Lite kjent
Lerdahl og Thoresen er ansatte i et firma i sterk vekst. Hafrsfjordbaserte Norsk Akustikksenter doblet nesten omsetningen fra 2015 til 2016. De er dermed vant til å arbeide i store, åpne rom med mange harde flater.– Problemer med lyd er noe folk gjerne kan lite om, og derfor er det mange som lever med lydplager uten å gjøre noe med det. Dette gjelder ikke bare arbeidsplasser, vi er også ofte innom moderne funkishus, forteller Thoresen.

Det viste seg for øvrig at biblioteket hadde bestilt flere plater enn de trengte, slik at andre kommunale bygg nå kan få bruk for dem, opplyser Berit Borgen.